Art of Time

Anyagleadási és nyomtatási tudnivalók

Fájlformátum nyomdakész anyagok esetében

Nyomdai fájlként grafikai szoftverekben (Illustrator, InDesign, QuarkXpress, Photoshop) készült,nyomdai minőségben elmentett kompozit pdf-et kérünk. Egyéb, pl. tiff, jpg képformátumokat, ill. a grafikai szoftverek szerkeszthető fájljait (indd, qxd, psd) nem tudjuk fogadni. Kivételt képez az ai formátum, ha azt úgy mentették el, hogy Acrobatban nyitható legyen. Mivel ugyanabból a grafikai forrásfájlból a felhasználás igénye szerint többféle minőségű pdf menthető, leadás előtt fontos megbizonyosodnunk arról, hogy valóban nyomdai állomány van-e a birtokunkban. A nyomdai pdf-ben a képek felbontása azonosan magas a forrásfájlban lévővel, valamint rendelkezik a feldolgozás szem­pontjából fontos kifutásokkal, illesztő és vágójelekkel. Megfelelő program híján a csak vizuális bemutatásra készült (preview) pdf-eket leginkább kis fájlméretéről, a kifutók és vágójelek hiányáról lehet könnyen felismerni.
Ilyen a mi mentési protokollunk:

protokoll

Fájl formátum szerkesztésre használt anyagok esetében:

Technikai ellenőrzés

Feldolgozhatóság

Ilyen hibák esetén a problémák tisztázásáig ill. javított pdf küldéséig további technikai ellenőrzést nem végzünk.

Szépséghibák

Tartalmi észrevételek

Színhűség

A megrendelő által elvárt  termék készítéséhez (színhűség) elengedhetetlen a megrendelő által aláírt, jóváhagyott próbanyomat. Ennek hiányában a nyomat színeire garanciát vállalni nem tudunk, és semmilyen ezzel kapcsolatos reklamációt nem fogadunk el!

Színek visszaadása ofszet nyomtatás esetén

Elfogadott próbanyomatok

Eltérések a hitelesített proof-hoz képest

Színreferenciaként nem használható:

Színek visszaadása digitális nyomtatás esetén

A digitális nyomtatás nagyon sokáig csak fekete festékkel dolgozott, a kezdeti időkben a színes megoldások nagyon drágák voltak, és gyenge színminőséget produkáltak. Az utóbbi években a színes digitális nyomtatás területén rengeteg kutatást végeztek, ezek jelentős eredményeket hoztak.
Ma mind a lézernyomtatás tonerei, mind az inkjet festékek a négyszín nyomtatásban kielégítő eredményeket adnak. A világos árnyalatok visszaadására nem az alapszíneket alkalmazzák – mint az a nyomdászatban megszokott –, hanem az alapszínek világos árnyalatú festékeit. Ezért a proof-minőségű digitális színes nyomtatás nem négy színnel dolgozik, hanem hét vagy nyolc színnel.
A digitális nyomtatásnál ma még nem kidolgozott a direkt színek alkalmazása. A nyomdászatban a direkt színek alkalmazásának egyik célja olyan színárnyalatok elérése, amit négy színnyomtatással nem lehet előállítani. A digitális nyomtatásnál ez a lehetőség ma még nem adott.
A fentiek miatt digitális nyomtatás esetén elfogadott minta a digitális (nem digit proof nyomtatón készülő) próbanyomat.

Színreferenciaként nem használható:

A digitális nyomtatás egyes esetekben nehezen kezeli a folyamatos színátmeneteket illetve nagy egybefüggő egyszínű nyomatokat. Ezeken egyes esetekben foltosodás vagy csíkosodás alakulhat ki. Ezért digitális nyomtatásra készített anyag esetén kérjük kerülje ezek használatát.

A leggyakoribb anyagleadási hibák és tanácsok ezek elkerülésére!

Képek felbontása nem megfelelő a nyomdai feldolgozáshoz

Az alacsony, pl. 72 dpi felbontású képek nyomdai feldolgozáshoz nem megfelelőek, minimum 251 dpi felbontás szükséges, de a legjobb 300 dpi.
A szerkesztés során figyeljünk arra, hogy a használni kívánt méretben legyen 251-300 dpi a kép felbontása, mert ha nagyítjuk a szerkesztő programban a képet, akkor romlik a minősége.

Vágott méret (trim box) nincs, vagy rosszul definiált

Ennek hiányában nem tudható, hogy pontosan mekkora lenne a késztermék, vagy rossz helyen vágunk.
 A szerkesztés végén javasoljuk a PDF/X szabvány használatát a mentéshez és az ott felkínált beállításokat. Mindenképpen a programmal rakassuk fel a vágójeleket, ne „kézzel”. (Az első pont alatt beillesztettünk erről egy képet.)

Betűk nincsenek beágyazva a dokumentumba

Amelyik gépen megnyitjuk a dokumentumot, annak az alapértelmezett fontjait/betűtípusait fogja használni. Ezt általában akkor tapasztaljuk, amikor az állományt Wordben (vagy abból készült PDF-ben) adják le, vagy nem nyomtatásra szánt állományt küldenek.
A Word nem nyomdai szerkesztő program. Lehetőség szerint kerüljük szerkesztésnél a használatát. PDF írásnál pedig használd a PDF/X szabványt.

Színterek nem megfelelőek

CMYK-t várunk, ha ettől eltérő – RGB, LAB, HKS (a monitor RGB színtérrel dolgozik). Amit a monitoron látunk, az nem biztos, hogy nyomdailag kivitelezhető.
Ha nagyon fontos a színek pontossága (például: arculati színek), akkor javaslunk proof igénylést.

Nem használt direkt színek az anyagban

Sok esetben a tervezőprogram színpalettájában benne maradnak olyan direkt színek, amelyeket mentés során a PDF magával visz, bár nem szerepelnek a nyomaton. A szerkesztő program színpalettájából tervezés során mindig töröljük ki azokat a színeket, amelyeket nem használunk.

Nem megfelelően definiált direkt szín az anyagban

Nem javasoljuk az olyan direkt színek használatát, amelyek nem Pantone színek, hanem CMYK-ban létrehozott és spot színként definiált színek. Ilyen esetben a nyomda nem tudja, hogy milyen színnel kell nyomni (pl: zöld vagy piros nevű direkt szín). Ezért ha valamilyen direkt színre van szükségünk (kék, zöld stb.), válasszunk egy színt a Pantone skálából

Méret vagy terjedelem nem egyezik meg a megrendeléssel

A megrendelt méretre / oldalszámra készítsük el a grafikát vagy az elkészített grafikát rendeljük meg.

Grafikai elemek túl közel esnek a vágáshoz

Nem szerencsés, ha a vágáshoz (hajtáshoz, biegeléshez) túl közel esnek olyan grafikai elemek, szövegek, képek, vonalkód, ami fontos, hogy rajta maradjon a végterméken. Bár pontosan vágunk, a papírnyúlás miatt a vágójelhez túl közel elhelyezett elemek levágásra kerülhetnek.
Az ideális távolság vágójeltől (hajtástól, biegeléstől) befelé 3-5 mm (kivéve a kifutó)

Apró szövegek 4 színben

Vékony vonalú vagy apró betűknél nem ajánlott, hogy négy színben legyen a szöveg, mert a papírnyúlás miatt ezek elmosódhatnak, homályossá válhatnak. Ezért javasoljuk a fekete, fehér (negatív) vagy direkt szín használatát.


Üdvözöljük!

Az oldalon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élmény elérése érdekében.
A böngészés folytatásához kérjük engedélyezze a cookie-k használatát, vagy ha Ön ezzel nem ért egyet, zárja be az oldalt.